Tips och tricks för rena fönsterrutor

Ett insektsskydd hindrar inte bara irriterande insekter från att komma in i bostadsområdet – dina fönsterrutor drar också nytta av de praktiska gallerna. Eftersom alla vet hur mycket smuts insekter kan lämna kvar på fönstren – ett problem som ägare av takfönster i synnerhet är väl medvetna om. Men med rätt verktyg kan du få dina fönster att lysa igen på nolltid!

Installation av insektsskärmar kommer att befria dig från mycket arbete när du rengör fönstren. Eftersom mycket mindre smuts kan komma in på fönstren genom tyget. Men först och främst måste smuts som har samlats på de oskyddade fönstren tas bort.
När ska fönstren rengöras?

Rengör aldrig fönstren i direkt solljus – snabbtorkningen kan orsaka fula strimmor. Först och främst bör grov smuts som spindelväv eller damm tas bort försiktigt med en dammsugare eller kvast utan att skrapa i fönstret. För den faktiska rengöringsprocessen behöver du en hink med varmt vatten och en svamp. Du kommer att uppnå de bästa resultaten om du tillsätter lite vinäger eller citronsaft till rengöringsvattnet – detta neutraliserar kalk i vattnet och har också goda rengöringsegenskaper. Diskmedel är också ett bra fönsterrengöringsmedel – men se till att bara använda några få stänk. Om rutorna är mycket smutsiga och svampen inte längre hjälper så kan istället kasserade strumpbyxor hjälpa. Ett apelsin- eller citronnät från stormarknaden fungerar lika bra. Sätt bara ihop det och använd det för att arbeta på det smutsiga området. Så även den mest envisa smuts bör ge vika.
Rengöringsmedel och rester av vatten måste sedan tas bort från rutorna med en kommersiellt tillgänglig avdragare. För att förhindra ränder kan du sedan polera fönstret med läder eller en ren mikrofiberduk. Klart – efter dessa steg ser rutorna ut som nya igen!
Eftersom dina fönster är mindre utsatta för smuts efter installation av ett insektsskydd, bör du ta dig tid att rengöra gallerna då och då.

Kontakta oss om du är intresserad av professionell fönsterputsning i Göteborg!