Så ofta måste fönstren rengöras

Om ditt kontor är i ett område med höga luftföroreningar måste du definitivt använda en rengöringsduk oftare. Enligt konsumentskydd bör fönster rengöras 5 gånger per år, dvs. varannan eller var tredje månad. Men om ditt fönster inte är smutsigt efter två månader räcker det kanske tre gånger om året. Du är relativt fri att bestämma när du ska rengöra fönstren. Med fönster kan du snabbt se om rengöring är nödvändig eller inte.

När är den bästa tiden?

Om fönstren är smutsiga bör de också rengöras. Två säsonger är dock särskilt lämpliga för intensiv rengöring. Å ena sidan på våren, när pollenräkningen mestadels är över då. Som regel kan du börja städa senast i slutet av april. Det finns också ett tidsfönster till den kommande sommaren som ger förorening från insekter och avskiljningsrester.
Hösten är andra gången på året när det är lämpligt att rengöra fönster. I slutet av september kan sommarsmuts tas bort ordentligt.

Städning på sommaren eller vintern

Som regel bör du undvika rengöring av fönster i direkt solljus. Varför? Solen torkar fönstren så snabbt att fula streck uppträder på rutorna.

På sommaren ska du rengöra fönstren på morgnarna när det ännu inte är varmt. Detta ger dig tillräckligt med tid för att ta bort rengöringsvattnet från glasrutorna innan värmen förångas. Strimmor på fönster orsakas av det förångade vattnet.

Vid rengöring av fönster på vintern rekommenderas att du lägger till frostskyddsmedel till ditt rengöringsvatten. Varför? På detta sätt, vid temperaturer under noll, undviker du att ett tunt lager vatten fryser in i ditt fönster, vilket i sin tur skapar streck.

Rengöring av fönster måste vara väl förberedd

Förberedelserna för en grundlig fönsterrengöring börjar faktiskt med att välja en ljus dag för att rengöra fönstren. Ljusstyrkan avslöjar varje plats och remsa som du inte skulle se på kvällen eller på molniga dagar. Tid på året är också en faktor att tänka på.
Se till att utrustning, verktyg och rengöringsartiklar är färdiga. Kontrollera om dina rengöringsdukar är rena eller åtminstone fria från tvålrester. En hink fylld med vatten ska alltid vara nära till hands för sköljning.
Du bör starta varje fönsterrengöring genom att rengöra fönsterramarna. Om du inte gör det och ramen förblir dammig, kommer smutsen att lossna när det regnar eller dagg och rinner över det rena fönstret. Resultatet är smutsstreck och mer arbete för dig.

Kontakta oss för professionell fönsterputs i Göteborg idag!