Så här kan du tvätta fönster utan ränder

Vill du tvätta fönster men lider du alltid av ränder? Då är du inte ensam. Att rengöra fönster utan ränder visar sig vara ganska svårt i praktiken. Men när du väl har lärt dig det kommer du inte att ha ränder på dina fönster längre. Du behöver rätt grejer för det. Vi ger olika fönstertips för att tvätta fönster utan ränder.
I vilket fall som helst behöver du en svamp, en hink, rengöringsmedel och en fönsterskrapa. Du kan också välja en fönsterputsare, vilket är ett praktiskt allt-i-ett-verktyg som fungerar mekaniskt.

Förberedelsen

Först måste du förbereda dig för att slutföra fönstertvätten. Du behöver det här:

  • En soptunna för att ta bort fönsterkarmarna;
  • En hink;
  • En svamp;
  • En torkhandduk;
  • En fönsterskrapa
  • Möjligen en mekanisk fönstertorkare;
  • Extra torr trasa för att torka fönstren.

Det finns flera sätt att tvätta fönster ordentligt utan ränder. Först kan du använda diskmedel eller universalrengöringsmedel. Vinäger fungerar också mycket bra, men ditt fönster kommer att lukta starkt av vinäger. Du kan undertrycka den lukten med lite citronsaft. Ett diskmedel fungerar oftast bäst, liksom de specialmedel som är gjorda för det.

Tvätta fönstren

Om du ska tvätta fönster bör du alltid damma karmarna med en damvippa först. På så sätt tar du bort rester som sand och smuts. Om du ska rengöra fönstren inuti är det naturligtvis inte nödvändigt. Inuti lägger du en handduk på fönsterbrädan. När allt kommer omkring kan rengöringsmedlet läcka från fönstren, vilket gör din fönsterbräda våt.

Ta sedan en hink och fyll den med vatten. Använd diskmedel eller speciella fönsterrengöringsmedel. Många använder spritdrycker, men då har du mycket mindre tid att städa fönstret. Som ett resultat ökar chansen för ränder faktiskt. Det räcker med lite diskmedel.

Doppa sedan trasan i hinken med tvålvatten och vrid ur den något. En torr trasa hjälper inte, men om din trasa är för våt blir det svårt att rengöra fönstret ordentligt. Riktningen är också viktig. Alltid uppifrån och ner. Skölj under tiden regelbundet trasan eller svampen. Kom också ihåg att rengöra fönsterkarmarna. Det är här som mest smuts finns, så det är viktigt att du rengör svampen eller trasan.

Slutligen måste vi fortfarande torka fönstren. Det gör du med fönsterskrapan. Dra fönstren torra uppifrån och ner. Du måste torka fönsterskrapan mellan varje drag, annars fortsätter du att sprida tvättmedlet över fönstret. Nu kommer den svåraste delen: att ta bort ränderna. Med en torkare är det nästan oundvikligt. Men det är enkelt att fixa genom att torka ränderna med en extra torr trasa.

Också praktiskt: tvätta fönster med fönsterputsaren

Det kommer fler och fler fönsterputsverktyg till marknaden. Dessa praktiska verktyg är till för att tvätta fönster ordentligt. Först tvättar du fönstren med den medföljande rengöringssprayen. Sedan använder du avdragaren, som är utrustad med sugning, för att torka fönstren. Detta är en speciell avdragare med en förvaringsyta för vattnet som du får från fönstren. Detta händer inte bara så utan på grundval av den speciella sugfunktionen. Vattnet lagras sedan omedelbart i behållaren. På så sätt kan du rengöra fönstren utan att spilla och du kan förhindra ränder. Speciellt sugfunktionen hjälper till med detta. Du behöver inte längre torka fönstren.

Fördelen med detta är att du kan avsluta fönsterrengöring inom några få drag. Detta fungerar både inomhus och utomhus.

Behöver du en professionell fönsterputsare? Vi utför fönsterrengöring i hela Göteborg pxh har många nöjda återkommande kunder. Kontakta oss du också!