Rengöring av fönster – en tydlig vy på arbetsplatsen

Effektiv fönsterrengöring kräver god utrustning och ett regelbundet arbetsflöde. Så enkelt att rengöra fönster kan man tycka men det finns en del saker som kan göras fel. Med några enkla tips och instruktioner är fönsterrengöring emellertid en uppgift som inte bara är snabb utan också relativt lätt. Vi har listat några saker du bör tänka på när du städar fönster.

Rätt utrustning

Utrustningen spelar en central roll i alla typer av rengöring. Du bör alltid ha någon slags pall till hands för ett säkert grepp när du rengör stora fönster. Försäkrar inte din säkerhet vid rengöring.

Teleskopstänger är också ett bra alternativ till pallen för att förlänga din utrustning. Om du blir yr snabbt ska du undvika en stege.

Varje fönsterrengöring innehåller en rengöringsmaskin eller ett torkarblad för att rengöra ett fönster så effektivt och snabbt som möjligt. rengöringsmaskinen används för att tvätta fönstren ordentligt med rengöringsmedel. Dragaren används i sin tur för att försiktigt ta bort allt från fönstret.
En hink med rent vatten ska alltid ligga i närheten. Tvätta rengöringsverktygen då och då så att du inte bär smuts från fönster till fönster.

Rätt rengöringsduk

En bra fönsterrengöring antar att du använder rätt rengöringsduk för rengöring. Du bör avstå från att använda vanliga svampar, eftersom de absorberar en stor mängd vatten men också avger mycket. Dessutom är streckfri rengöring ingen garanti. Det är bäst att undvika den grova sidan av en svamp eftersom den kan repa. Du uppnår bra resultat med följande rengöringsredskap:

Mikrofiber: Tack vare sina fina fibrer är mikrofiberduken finare än siden eller bomull och är också vattenavvisande.
Sämskskinn: sämskskinn är ett mycket tunt material och absorberar knappast vatten. Det är rätt redskap för streckfri rengöring. Skölj det med varmt saltvatten efter rengöring.
Köksrulle och tidning: Papper absorberar fukt utan att släppa ut det och förhindrar ränder vid rengöring och polering av släta ytor.
Gummi skrapor: Gummi skrapor är bäst för stora fönster. Men de lämnar ofta strömmar av vatten som måste rengöras igen efteråt.

Rätt rengöringsmedel

Det finns väl beprövade hushållstrick för rengöring som du säkert kan falla tillbaka på. Tvålbaserade rengöringsmedel bör definitivt undvikas, eftersom tvålrester kvarstår även efter upprepad rengöring. Det finns många hemåtgärder som också kan användas för rengöring som vinäger, alkohol, svart te och några fler. Du bör dock läsa motsvarande bruksanvisning före användning för att undvika eventuella skador.

Rengöring av fönstren med varmt vatten utan tillsatser är fortfarande en populär metod. Experter rekommenderar destillerat vatten för ett ännu bättre resultat.

Du kan också använda en glasrensare för att rengöra glaset. Det finns kvalitetsskillnader mellan städare, men alla brukar göra ett bra jobb. Husets varumärken rengör lika bra som dyra märkesvaror.

Rätt torkningsteknik

Det är ofta gömt i silikontätningen på fönsterkanten. Så använd kanten som utgångspunkt för att inte sprida smuts över hela glasrutan. Du kan blötlägga särskilt envis smuts med tvättmedel. Torka sedan av glaset med en cirkulär rörelse från topp till botten.
Du kan byta ut det smutsiga vattnet med varmt, rent vatten. Se till att det inte är för varmt så att tvättmedlet kan utveckla sin fulla effekt. Häll först vattnet i hinken och tillsätt sedan lite tvättvätska eller glasrengöringsmedel för att förhindra att tvättmedlet skummas.

Kontakta oss för professionell fönsterputs i Göteborg!