Rengör spegeln utan att lämna streck

Du rengör och du rengör och i slutet av dagen har spegeln fortfarande ränder. Det är inte så svårt att rengöra spegeln utan att lämna streck. Vi visar hur man gör det.

För att rengöra spegeln utan att lämna streck behöver du följande redskap:

  • Minst en mikrofiberduk.
  • Alkohol. Antingen tar du alkohol, klar vodka eller desinfektionsspray. Det är viktigt att alkoholhalten är mycket hög.
  • Bomullskuddar

Först och främst bör du ta bort allt damm som kan ha satt sig på spegeln. Följ sedan stegen nedan för att rengöra spegeln utan att lämna streck.

Steg ett:

Sätt alkoholen på bomullsunderlaget och leta efter grov smuts på spegelytan (tandkräm och vad som helst som kommer i spegeln). Ta bort smuts med en cirkulär rörelse. Se till att du får alla fläckar.

Steg två:

Spraya spegeln med glasrensaren, vät den och blötlägg den inte helt.

Steg tre:

Börja nu längst upp till vänster och svepa ner i en sicksackrörelse för att inte missa några fläckar.

Steg fyra:

Kontrollera från olika vinklar för streck. Gå vid behov över en enskild plats med trasan och lite glasrensare.
Gör rengöringsblandningen själv

Recept:

Lägg lika delar vatten och vinäger och blanda ordentligt.

Möjliga tillägg:

  • En fjärdedels kopp alkohol.
  • En tesked sköljmedel.
  • Lite citronsaft.

Det som oftast inte fungerar:

Tidningstricket är förmodligen lite föråldrat. Det mjukade skrivarbläcket kan i sin tur orsaka streck. Så det är bättre att alltid torka spegeln med en mikrofiberduk. Pappershanddukar kan lämna små fibrer bakom sig och är ändå inte särskilt hållbara om det finns många speglar att rengöra.

Slutsats:

Tricket för att streckfria speglar är att använda alkohol. Om du inte har rengöringsanpassad alkohol till hands just nu kan du prova desinfektionsspray eller vanlig alkohol. Tillsätt lite alkohol om du använder normalt rengöringsvatten. Detta innebär att andra glasytor också kan rengöras utan streck. Om du har ett fönsterskrap, använd det för att dra av spegeln för ett ännu bättre resultat.

Kontakta oss för professionell fönsterputs i Göteborg!